Jeg er en af de mange tusinde danskere som har psykisk sygdom tæt inde på livet.

Da jeg var 8 år gammel blev min mor for første gang ramt af stress, og siden da har hun fået stillet den ene diagnose efter den anden; depression, bipolar lidelse, psykotisk, paranoid skizofreni, og i dag har hun kronisk skizofreni. At være pårørende til min mor har præget mit liv i høj grad. Jeg er vokset op i en tid, hvor man som pårørende ikke blev anerkendt og inddraget. Hverken i den syges behandling, eller som en enkeltstående gruppe, der også selv har brug for hjælp og støtte. Som familie talte vi sjældent sammen om den psykiske sygdom, i hvert fald ikke med min mor inddraget, og jeg oplevede det som decideret skamfuldt at have en mor med en psykisk sygdom. Dette gjorde, at jeg følte mig meget alene, og selv udviklede psykisk sårbarhed.

Manglende vejledning, viden og støtte kan i den grad siges at afspejle mine erfaringer og oplevelser som pårørende. Selvom der er sket meget siden slutningen af 90’erne, føles livet som pårørende stadigvæk som at slå panden mod muren. Der findes ingen systematisk hjælp til pårørende, hvilket efterlader én i frustration og magtesløshed gang på gang.

Jeg brænder for, at vi som pårørende får bedre vilkår, og bliver inddraget meget mere. Både i forbindelse med vores pårørendes behandling, medicinering og generelle trivsel. Derudover, at vi også bliver anerkendt som en særegen gruppe, der har egne behov for støtte, hjælp, viden og uddannelse i at være pårørende. For det er et livsvilkår at være pårørende. Det er ikke noget vi er født til at kunne.

“I 2019 startede jeg podcasten JEG ER OGSÅ PÅRØRENDE, med det formål at give de pårørende en stemme.“

Jeg havde en lyst og et behov for at fortælle min egen historie højt, men også at blive klogere på, hvordan andre tackler livet som pårørende. I hver episode interviewer jeg andre pårørende og/eller fagpersoner på området. Mit ønske er, at podcasten skal kunne afspejle forskellige pårørenderelationer- og historier, og at fagpersoners inddragelse skal kunne bidrage med faglig viden på området.


Indtil videre er jeg meget taknemmelig for alle de modige pårørende der har stået frem og fortalt deres historie, og de fagpersoner der har delt ud af deres viden. Du kan lytte til podcasten her på siden, på podbean, spotify eller i din podcastapp på telefonen.